19. april 2024

Frederik Vilhardt has received a Grant from NEYE-Fonden

Frederik Vilhardt has received  DKK 300.000 from NEYE-Fonden for the project "Rethinking tumor associated macrophages in meningioma"

Description of the project (in Danish):
Tumor-associerede makrofager i hjernehindkræft.

Hjernehindekræft (meningioma) er den hyppigste intrakranielle kræftform (ca. 1/3 af tilfælde). Meningioma er overvejende godartet (15% af tilfælde progredierer til invasiv vækst ind i CNS), og behandles med kirurgi og radioterapi. Desværre er komplikationer i form af epilepsi, fatigue, angst, depression og kognitive forstyrrelser til stede i cirka halvdelen af patienterne efter endt behandling.

Det vides at tumor-associerede immunceller har stor betydning for tumor vækst og progression. I samarbejde med Professor Tiit Mathiesen, Neurokirurgisk afdeling ved Rigshospitalet analyserer vi indholdet af immunceller i meningiomer med særligt henblik på at forstå tumor-associerede makrofagers oprindelse (blod eller vævsmakrofager) og deres interaktioner med T-celler. Vi forventer at denne kommunikation mellem immunceller i stort omfang dikterer tumorens vækst og progression, og endvidere at lokal inflammation i tumoren kan forplante sig til hjernens immunforsvar, hvilket muligvis kan forklare de post-operative problemer.

Projektet løber over to år, og er en del af et større (længerevarende) konsortium af kliniske, patologiske, og grundvidenskabelige laboratorier med det fælles sigte at forstå meningiom biologi og identificere biomarkører så patienter kan tilbydes personaliseret behandling en gang i fremtiden.

logo neye fonden

Emner